Jeg har ulike oppgaver som jeg skal gjøre, og legge inn i min blogg. En STOR utfordring for meg som ikke har noen kunnskap om dette fra tidligere.
Bruk av blogg til presentasjon og refleksjon-læring
Det har tatt meg litt tid og finne ut hvordan jeg skal lage denne bloggen, og hva jeg skal skrive om. Jeg har hele tiden tenkt at det må være et tema som jeg selv synes er interessant. Etter mange dagers tenking, kom jeg endelig fram til hva jeg skulle velge som tema i min blogg. Det er et tema som alltid har engasjert meg, og som jeg vet engasjerer elevene jeg har hatt gjennom mange år. Et tema som man sjelden finner noe fasitsvar på, hverken i bøker eller på nett.
Mitt tema i denne bloggen blir derfor:
Etiske problemstillinger i en helsearbeiders hverdag. Hvordan gjøre de riktige valg?
Hele tiden må vi som helsepersonell gjøre valg, og det er kanskje ikke alltid like lett å gjøre de riktige valgene. Det kan skyldes mangel på tid, mangel på kunnskap, manglende evne til å sette oss inn i de ulike situasjoner vi opplever. Dagen krever oss.
Jeg tror at gode diskusjoner om ulike problemstillinger kan bidra til en større innsikt og forståelse for hvordan vi kan bli enda bedre i den jobben vi gjør enten vi er sykepleiere, helsefagarbeidere, miljøarbeidere eller ufaglærte.
Problemstillinger til diskusjon kan være avisoppslag, artikler i ulike tidsskrifter, tv
Når jeg nu leser faglitteratur om bruk av digitale verktøy i undervisningen, ser jeg plutselig muligheter som jeg ikke har klart å se før. Disse verktøyene gir oss som helsepersonell en unik mulighet til å dele erfaringer og tanker med andre.
Ved bruk av digitale verktøy kan vi også lære gjennom visualisering (å se). For de aller fleste er det en god måte å lære på.
NB! Jeg tenker at det er svært viktig at problemstillinger fra egen praksis er anonymisert, slik at de situasjoner vi skriver om, ikke er gjenkjennelige i forhold til konkrete pasienter, brukere eller beboere.
Her er en video som jeg har hentet fra YouTube som viser en tenkte problemstillinger i sykehjem. Videoen kalles etiske refleksjoner. Filmen er laget av Kommunenes sentralforbund, og problemstillingene er absolutt relevante.
Se selv, og si gjerne hva du mener.
http://www.youtube.com/watch?v=PsLMm0wATZ8
Hvilke tanker sitter du igjen med etter at du har sett denne videoen?
Her er en video som viser ulike situasjoner fra et sykehjem. Jeg tenker at dette må være gode eksempler på hva god sykepleie er. Hva tenker du?
Digitale læringsressurser
Mine valg er Nasjonal Digital Læringsarena (NDLA) og Norsk helseinformatikk (NHI). Begge er gode læringsressurser som jeg alltid anbefaler mine deltakere på Helsearbeiderfag VG2 å bruke, i tillegg til bøkene og fagstoff som finnes i Helsearbeiderfag i It`s learning.
Her er en kort presentasjon av NDLA, og bruken av denne læringsressursen. Jeg har brukt Snagit for å lage presentasjonen. Et godt digitalt verktøy, som er lett å lære og lett å bruke.
Hva er Nasjonal Digital Læringsarena, NDLA?
Fylkeskommunene har fått ansvar for å holde elever i videregående opplæring med gratis læremidler. Videregående opplæring er et av fylkeskommunens kjerneområder, og ansvaret for å tilby gode og kvalitetssikrede læremidler er i denne sammenheng viktig.
Prosjektet som ble igangsatt i 2007, hadde følgende føringer fra Kunnskapsdepartementet:
2. Å utvikle videregående skolers og skoleeiers kompetanse som bestiller og/eller utvikler av digitale læremidler
3. Å øke volum og mangfold av digitale læremidler rettet mot videregående opplæring
4. Over tid redusere elevenes utgifter til læremidler.
Det er Fylkeskommunens ansvar å se til at læreplanene blir fulgt. Alle fag har læreplankrav om digital kompetanse, og når fylkeskommunen tilbyr gratis digitale læringsressurser i alle fag, oppfylles disse kravene overfor elevene.
NDLA for Helsearbeiderfag Vg2
Kilder: ndla.no
Nettlæring - valgfritt emne om nettlæring:
Bruk av digitale verktøy i skolen har lenge vært et hett diskusjonstema blant lærerne, og jeg har vært av de som mener at PC`en har ødelagt mye av elevenes læring i klasserommet. Min erfaring er at fokus i timene i stor grad har vært på Facebook, og ikke på fag.
Når jeg nu har startet på studiet "Nettpedagogikk", var jeg noe skeptisk. Tiden fra vi hadde første "skoledag" fram til nå, har jeg lest en del fagstoff om bruk av digitale læringsressurser og bruk av digitale verktøy i undervisningen, og jeg opplever at min skepsis og negativitet begynner å endre seg mot et mer positivt og nyansert syn.
Ser etter hvert muligheter som jeg ikke har sett tidligere. Det er artig og inspirerende.
Med vennlig hilsen fra Inger.
7 kommentarer:
Mange fine betraktninger, Inger. Har du skrevet alt i ett innlegg?
Takk for dine tilbakemeldinger. Jeg ser at jeg må endre på bloggen slik at det blir flere innlegg, ikke bare ett. Man lærer så lenge man har gode kollegaer....
Heia Inger. Der var du også i gang. Ååå så godt æ likte den lille filmen om dilemmaer. Trur at æ har løst å bruke den Må kanskje gå inn å se på flere. :)
Nei, det va hyggelig! Så fint du likte filmen om dilemmaer. Artig å få kommentarer.
Så god en film om kjærlig vekking. Den er fint laga med tanke på alle roller, som pasient, pårørende og helsearbeider.
Takk for tilbakemeldingen, Kari. Enig med deg. Den viser fine eksempler på hvordan god omsorg kan utøves i institusjon, også i en travel hverdag. Dette er også et godt eksempel på det vi kaller et terapeutisk miljø.
jeg likte filmsnuttene du har valgt å legge i bloggen din. Det var filmer til ettertanke, og jeg skal bruke noen av filmene i veiledninga på studieverkstedet. takk skal du ha! Utfordring for oss alle: Få knyttet sammen pedagogikk og IKT- verden. Spennende!!!! Dette var bra!
Legg inn en kommentar